16 november 2016

Moeder Aarde

Afgelopen weekend zaten manlief en ik in een uitverkochte bioscoopzaal. We keken naar de documentaire Down to Earth.
Gemaakt door Renate Heinen en Rolf Winters. Zij besloten een aantal jaren geleden om baan en huis te verkopen en te gaan wonen midden in de natuur in Amerika samen met hun drie jonge kinderen. Daar ontmoetten ze Nowaten, een sjamaan. Hij inspireerde hen enorm en ze besloten om op zoek te gaan naar meer Earthkeepers op deze aarde; wijze mensen die ‘een verbinding met al wat leeft hebben en weten te behouden’. Ze wilden onderzoeken of deze Wisdom Keepers de sleutel zouden kunnen zijn tot duurzame vernieuwing.
De documentaire bestaat uit gesprekken en ontmoetingen met deze bijzondere wijze mensen van over de hele wereld in combinatie met prachtige natuuropnames. Het stemt tot nadenken.
Toevallig dat ook vorige week de klimaatdocumentaire van Leonardo DiCaprio Before the Flood op internet te zien was. Ach, hij krijgt een hoop kritiek over zich heen, maar hij bereikt wel een groot publiek. De docu is in een week al meer dan 10 miljoen keer bekeken. Dat wil toch wel iets zeggen.
En dan was daar ook nog de aftrap van de Nederlandse dramaserie Als De Dijken Breken. Een heel reëel drama. Dichter bij huis kan het bijna niet worden. Is dit toeval? Dat dit in zo’n korte tijd ons allemaal in hapklare brokken op een presenteerblaadje wordt aangereikt? Ik hoef het antwoord niet te geven, het lijkt mij overduidelijk. Klimaatverandering in de breedste zin van het woord. Het is uiteraard allemaal niet nieuw. Helaas. Maar toch begint het er gelukkig op te lijken dat we eindelijk met zijn allen ervan overtuigd raken dat er iets moet gebeuren. En wel snel, wat het is inmiddels niet vijf voor -, maar vijf over twaalf.
We moeten echt beter voor de aarde gaan zorgen, de natuur is sterker dan de mens. Het is nog niet te laat, alle oplossingen zijn er. Klein detail; het zou natuurlijk wel handig zijn als de wereldlei(ij)ders het probleem ook serieus zouden nemen….
Zoals een van die wijze mannen in Down to Earth zegt:
‘We hebben de aarde niet gekregen van onze ouders, we lenen hem alleen van onze

1 opmerking: