23 december 2016

Goede voornemens

Het is weer zover, alweer een jaar dat dat op zijn eind loopt en ongemerkt overgaat in een nieuw jaar. Niet helemaal, want we zitten tenslotte weer in ‘the most wonderful time of the year’ en die laten we natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan. In de maand december gaan we helemaal los. Terecht ook, want de rest van het jaar is het blijkbaar een stuk minder ‘wonderful’. Deze ‘wonderful’ tijd gaat ook gepaard met een hoop stress, want ondanks dat het ‘wonderful’ is, moeten we ook een hoop van onszelf. Gelukkig geven de sociale en papieren media een hoop tips hoe we hiermee het beste om kunnen gaan. We versieren volgens de laatste trends ons huis met veel pracht en praal, kopen op de valreep nog even een nieuwe jurk, gaan naar de kapper en verwennen elkaar al dan niet met luxe cadeaus. We doen ons best om ons een weg te banen tussen alle medewinkelkar gebruikers om de ijskast meer dan vol te vullen en dekken de tafel feestelijk voor een uitgebreide dis. Wonderful!
Deze tijd leent zich ook bij uitstek voor het maken van goede voornemens. Voornemens die we dus ten uitvoer moeten brengen in minder ‘wonderful’ tijden. Bij het maken van die goede voornemens denken we vooral aan onszelf, zo blijkt uit onderzoek. In de top drie staan gezonder eten, meer sporten en meer zelfontplooiing. Das allemaal heel mooi en klinkt goed! Maar…. We zijn met al die mooie plannen zo druk met onszelf bezig dat we dus geen tijd meer hebben voor elkaar. Gezin, familie en vrienden staan dus niet in die top drie. Maar dat hoeft ook niet. Lang leve de sociale media en het digitale tijdperk. Het scheelt een hoop tijd. Een like op Feestboek, een foto op Snapshit en een felicitatie via een Ikmessage, het is allemaal superhandig en met een paar drukken op de knop gefikst. We hoeven zelfs geen tekst meer te bedenken want de emoijs verbeelden hoe we ons voelen of wat we willen uitdrukken. Zijn we blij, verbaasd, verdrietig of boos, voor alles is een symbooltje bedacht. Een efficiënte manier van communiceren. We hoeven er de deur niet meer voor uit want het kan allemaal wanneer het ons goed uitkomt, zelfs tijdens het nuttigen van de quinoa salade, tussen twee bootcamp oefeningen en de mindfulness cursus. Tenslotte zijn onze vingertoppen vergroeid met book, pad, phone en watch. Reuze handig. Dag en nacht. Altijd.
Ok, dit laatste is natuurlijk allemaal een beetje overtrokken. We willen toch niet vereenzamen achter een schermpje met digitale vingertoppen? De techniek moet ons verrijken en niet verarmen. Als de rest van het jaar toch niet zo ‘wonderful’ gaat zijn, kunnen we die andere 11 maanden dan niet zelf ‘full of wonder’ laten zijn?
Want we gaan in 2017 samen gezonder eten, samen sporten en met elkaar aan ontplooiing doen. Laten we er een liefdevol jaar van maken. Laten de ‘wonders’ maar komen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten