9 maart 2017

Museum Voorlinden


Wat doe je in godsnaam op een extreem druilerige dag. In bed blijven met een goed boek is een optie, maar echt vrolijk wordt je daar niet van. De hele dag op de bank met de kaarsen aan zonder de gordijnen open te doen kan ook. Van een bezoekje aan Museum Voorlinden word je dat wel. Een klein half jaar geleden is dit museum in Wassenaar geopend; een particulier museum waar de kustverzameling van Joop van Caldenborgh is ondergebracht. Het schijnt de grootste particuliere collectie te zijn in Nederland en staat bekend als de Caldic Collectie.
Het gebouw alleen is al een kunstwerk op zich dat zeer de moeite waard is. Het bestaat uit glas en natuursteen, ligt prachtig op het landgoed Voorlinden en is ontworpen door Kraaijvanger Architects. Alle kunstwerken worden op een zo natuurlijke mogelijke manier aangelicht. De techniek hiervoor zit onzichtbaar weggewerkt in de dakconstructie. Het interieur is uitermate minimalistisch en oh zo mooi: de vloer, het meubilair, de stoffering, de toiletten, zelfs de trapleuning is met zorg ontworpen.
De permanente collectie die in het museum is te bewonderen, is heel bijzonder. Ik schreef al, je wordt er echt vrolijk van. Het uit de kluiten gewassen reuze ‘Couple under an Umbrella’, het zwembad waar je echt in kan, de ieniemienie lift met bijbehorende geluidjes, je blijft rondlopen met een glimlach. Richard Serra heeft ook hier, net als in het Guggenheim museum in Bilbao een bijzondere beleving tentoongesteld. Een loodzwaar corten stalen doolhof –Open Ended - die je al wandelend moet ervaren. Verder zijn er nog een aantal zalen onder de noemer Full Moon: een ‘ahistorische dwarsdoorsnede en eerste kennismaking met de collectie van Museum Voorlinden’. Het is een greep uit de enorme verzameling van Caldenborgh en zal van tijd tot tijd wisselen.
De nieuwe tentoonstelling van Martin Creed, die vanaf half januari al te zien is, zal ook zeker de moeite waard zal zijn.
Als je denkt dat je alles hebt gehad kom je in de museumwinkel: ook al zo’n feestje. Veel te veel mooie boeken, design-hebbe-dingen en leuke cadeau ideeën. Allemaal te verleidelijk dus ik kon het niet laten het boek te kopen over het museum, een mooi opschrijfboekje en een houten potlood.
In het landhuis uit 1912 is een restaurant gevestigd dat ook te bezoeken is zonder museumticket. De erwtensoep kunnen we aanbevelen, zeker op een extreem druilerige dag.
Reden genoeg om terug te komen. Want de tuinen, die ook vrij toegankelijk zijn, hebben we deze extreem druilerige dag overgeslagen, daar gaan we van het voorjaar van genieten. Deze zijn aangelegd door landschapsarchitect Piet Oudolf.
En dan hopelijk met gazpacho in plaats van de erwtensoep….

De museumkaart is niet geldig en de ticketprijs is € 15,-
Museum Voorlinden
Buurtweg 90, 2244 AG Wassenaar  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten