24 maart 2017

Van Gogh


Ja ja, die Van Gogh ’s hè, die zijn weer teruggevonden en keurig netjes op hun plek gehangen in het museum in Amsterdam. Voor eventjes dan, want over een maand of twee worden ze weggehaald om gerestaureerd te worden. De dieven hebben ermee lopen leuren en dat heeft de schilderijen natuurlijk geen goed gedaan. Iets met maffia, verstopt achter een dubbele wand en ‘harde cash’ en zo. Allemaal niet zo mooi. Maar ja, eind goed al goed.

Wat veel mensen niet weten is dat het Kröller Müller Museum ook veel schilderijen van Van Gogh in zijn bezit heeft. Je moet er even voor rijden, maar dan heb je ook wat. De selectie die nu tentoongesteld is bestaat voornamelijk uit schetsen van zijn vroege werk. Hij richt zich in deze werken op de mensen die hard moesten werken voor hun geld. In weer en wind werken op de boerenakkers of in armoedige werkplaatsen. De begeleidende teksten komen uit brieven die Vincent aan zijn broer Theo schreef.


Maar er is natuurlijk nog veel meer moois te zien in dit prachtige gebouw. Meer Van Gogh, Picasso, Mondriaan en Monet.
En als je er toch bent, wandel even door de prachtige beeldentuin.
Combineer een bezoek aan het museum met een fietstocht door Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Bij de ingang van het park staan gratis fietsen. Gaan we de volgende keer doen! (Hoewel… dat zeiden we de vorige keer ook…)






De vroege werken van Van Gogh zijn nog te zien tot 9 april 2017
Kröller-Müller Museum
Houtkampweg 6, 6731 AW Otterlo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten