10 augustus 2017

Het Zalig Nietsdoen

Weten we nog hoe dat moet? Nietsdoen? In Bergen kom je tot rust, word je geïnspireerd en krijg je de beste ideeën!
‘To do nothing at all is the most difficult thing in the world, the most difficult and the most intellectual’, aldus Oscar Wilde.
Kunnen we dat nog, nietsdoen? Wanneer verveelde jij je voor het laatst? Weten we eigenlijk nog wel hoe dat moet? Een beetje luieren, lummelen, duimendraaien, een beetje lanterfanten. Onze vrije tijd neemt toe naarmate onze welvaart toeneemt. Maar nemen we nog wel de tijd om een beetje na te denken of te filosoferen?
We stoppen onze vrije tijd vol omdat we denken dat we in die vrije tijd toch nog van alles moeten. We willen beleven, experiences, consumeren en we hebben apparaten waar we niet los van komen.
Niets doen is niet simpel. We zijn het een beetje verleerd. En toch zouden we het allemaal best willen van tijd tot tijd. De beste ideeën krijg je nog altijd tijdens momenten van ontspanning.
Dus als je het weer opnieuw wil leren, een beetje actie wil combineren met ontspanning, dan zijn er in Kranenburgh een aantal kunstenaars die zich verdiept hebben in Het Zalig Nietsdoen. De maker van deze tentoonstelling, Eelco van de Lingen vond het hoog tijd voor wat onthaasting. Hij maakte deze selectie van kunstwerken die ons doen beseffen dat dat nietsdoen, je tijd een beetje verlummelen en ontspanning heel hard nodig is in deze tijd waarin we van onszelf van alles moeten. Sommige kunstwerken kun je imiteren, zoals het bronzen beeld van Pauline Eecen. Diederik Gerlach schilderde vakantietaferelen. Deze kun je simpelweg aanschouwen en genieten van de rustige sfeer. Net zoals de schilderijen van Kasper Niehaus. Mensen zijn in gedachten verzonken en maken dat je heel rustig wordt. Harrie Kuyten maakte een prachtige impressie van het strand. De slinger van Foucault, gemaakt door David Rickard ervaar je het best als je languit gaat liggen op het tapijt en je jezelf overgeeft aan de draaiing van de aarde. Er zijn foto’s te bewonderen van Ed van der Elsken en Rineke Dijkstra. Erwin Wurm nodigt je uit om de instructies te volgen die op de sokkel staan. Wat je moeder verboden heeft toen je klein was, mag je hier doen en al liggend op zijn kunstwerk, wordt je er zelf onderdeel van. Een beetje tekenen, pijltjes schieten, uit het raam turen, of gewoon echt effe helemaal lekker nietsdoen.
Vergeet vooral de beelden in de tuin niet. De aanblik van de Lazy King doet zijn naam eer aan. Vol inspiratie en herboren ga je weer naar huis!

Het Zalig Nietsdoen tot en met 24 september 2017
Hoflaan 26, 1861 CR Bergen NH

Dit bericht verscheen ook op Borders & Bubbles
https://borders-bubbles.com/nl/

2 opmerkingen: