31 augustus 2017

Levenstestament

In de categorie ‘ja, dat moeten we eens een keer over gaan nadenken’ vallen heel veel suffe onderwerpen die niet leuk zijn om te regelen. Een onderhoudscontract afsluiten, een inboedelverzekering updaten, een abonnement opzeggen en meer van dat soort dingen. Maar dat ze de stempel suf meekrijgen, wil niet zeggen dat het niet belangrijk is. Zo zijn we nu, na het heel lang erover te hebben gehad, eindelijk bezig met een levenstestament. Een gewoon testament hebben we al (was ook al zo’n ding), maar nu vonden we een geschikt moment om deze hobbel te nemen.
Dood gaan we allemaal ooit wel eens en als je een testament hebt laten opmaken bij een notaris, krijgen nabestaanden inzage in dat testament. Daarin kun je van alles vastleggen wat je wensen zijn betreffende je nalatenschap. Maar ook voogdij over kinderen kun je hierin benoemen.
Hoezo een levenstestament? Het woord zegt het al, deze treedt in werking als je lijf nog leeft, maar je hoofd niet meer in staat is om je eigen belangen te behartigen. Dat kan gebeuren door een ziekte zoals bijvoorbeeld dementie, maar ook als je door een ongeluk niet meer in staat bent je eigen financiën te regelen. Het kan hierbij gaan om de dagelijkse dingen, maar ook als je een eigen zaak hebt wil je natuurlijk dat alles wat je hebt opgebouwd doorloopt zoals jij het had gepland. Het ligt voor de hand om je partner een volmacht te geven, of misschien je kinderen, maar het kan natuurlijk ook heel iemand anders zijn? Indien er niks notarieel is vastgelegd kan er een bewindvoerder worden aangewezen en gebeuren er misschien dingen die je zelf graag anders had gezien. Misschien heb je in je testament wel een heleboel kenbaar gemaakt, maar deze mag pas worden geopend na je dood.
Ook kun je in een levenstestament je medische wensen kenbaar kan maken. Een behandelgebod of juist misschien wel een behandelverbod. Voor de duidelijkheid, een ‘niet-behandelverklaring’ is niet hetzelfde als een euthanasieverklaring. Het is belangrijk dat er mensen zijn die weten (en ernaar moeten handelen) hoe je verzorgt of medisch behandeld wil worden als je dat zelf niet meer kan aangeven. Wil je graag naar een verpleeghuis, verzorging thuis of een andere vorm? Soms ontstaat er twijfel over de geldigheid van een donorcodicil of wordt deze pas gevonden na het overlijden. Door het vast te leggen in dit notariële document, neem je alle twijfel weg. Ook kan je je wensen kenbaar maken rondom je overlijden. Een euthanasieverklaring kan ook worden opgenomen in een levenstestament, als bijlage. Misschien wil je na een ongeluk niet verder leven als kasplantje, of heb je hele duidelijke grenzen aangegeven waar voor jou de kwaliteit van leven ophoudt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je graag zo lang mogelijk blijft leven, ook al twijfelen je naasten of het leven voor jou nog wel zinvol is.
In sommige situatie is het duidelijk dat je geen controle meer hebt over je leven, als je bijvoorbeeld in coma ligt. Maar er zijn ook situaties dat de grens tussen wel of niet wilsbekwaam niet makkelijk is vast te stellen. Het is gelukkig niet zo dat jan-en –alleman tegen jou kan zeggen dat je niet meer wilsbekwaam bent en dat je dus alles uit handen moet geven. Dat moet een gespecialiseerde arts of een notaris doen.
Je kan een levenstestament ten alle tijden wijzigen, net als een testament. Het kan natuurlijk zo zijn dat je over bepaalde dingen anders gaat denken in de loop van je leven.
Een levenstestament wordt opgemaakt door een notaris en deze akte wordt geregistreerd bij het Centraal Levenstestament Register. Alleen een notaris heeft toegang tot dit register.
Het is dus fijn te weten dat je de regie over je eigen leven zelf in handen kan houden. Tot het einde. Of eigenlijk tot en met het einde, als je ook je testament goed hebt geregeld. Ik voorzie dus een goed gesprek, met je partner, of met jezelf, tijdens een fijn glas wijn bij een ondergaand zonnetje. Dan valt het geregel allemaal best mee.

Dit bericht verscheen ook op Boobs & Bubbles
https://boobs-bubbles.com/nl/  

1 opmerking:

  1. Hé ik zie dat je gastblogger bent bij Boobs & Bubbles. Gefeliciteerd!

    BeantwoordenVerwijderen