15 november 2017

Paris, nous sommes arrivés

Het was een vroegertje vanochtend, om half 6 de wekker. Ik ben geen held in vroeg opstaan, maar haasten vind ik helemaal niet fijn, dus toch maar na de eerste piep uit bed. Rustig gedoucht, koppie thee en de laatste dingetjes in de koffer. Daarna in de duisternis naar het station gewandeld met onze rolkoffertjes. Nu maakten onze wieltjes het bekende geluid over de trottoirs van slapend Amsterdam. Een man met een onvaste tred wenste ons een 'safe flight back', in de veronderstelling dat wij ook tot die eeuwige toeristen behoren. 
Op het station verliep alles vlot, we konden onze wagon en stoelen snel vinden, dus we installeerden ons voor de komende 3,5 uur. We nuttigden onze meegenomen sapjes en roggebrood. We dommelden, lazen en probeerden een plan te maken voor deze dag.
Voordat we het wisten stonden we op Gare du Nord en konden we de eerste Parijse lucht opsnuiven. Een beetje op het gevoel liepen we naar ons hotel. Hotel Paradis in Rue des Petites-Ecuries. Wat een leuk hotel! We werden gastvrij ontvangen. We konden meteen onze bagage in de kamer kwijt en alles zag er perfect uit. De kamer was wat klein, maar voor Parijse begrippen had het nog veel kleiner gekund. De vierkante meters zijn hier kostbaar. Het bed is mooi opgemaakt met sfeervolle kussens, behang met varens in prachtige groentinten en leuk, beetje retro meubilair. In de badkamer hele schattige tubetjes met douchegel en shampoo en fijne dikke handdoeken. 
We hadden inmiddels erge zin in koffie dus we zijn meteen op pad gegaan. Het barretje met de voor de hand liggende naam Les Petites Ecuries tegenover het hotel zag er goed uit en we genoten buiten van een espresso. Het was even knijpen dat we nu toch echt in Parijs waren en de komende dagen aan onszelf hadden.
Nadat we een beetje geland waren wilden we richting Les Halles lopen. We zagen vrijwel meteen een restaurantje wat er heel aantrekkelijk uitzag en daar reserveerden we een tafeltje voor diezelfde avond.
En niet heel veel verder liepen we tegen alweer een aantrekkelijk lunchplek aan. Op een hoekje van 2 rustige straatjes, in het herfstzonnetje keek het tafeltje evenals de aardige Italiaanse Fransman ons aan. De kok van Les 2 au Coinmaakte een heerlijk dejeuner voor ons we zaten voordat we het zelf doorhadden tussen de Parisien aan de rosé.
Onderweg naar Les Halles kwamen we in een wel hele mooie heren conceptstore terecht.
La Garconniere. Boeken, gin, tassen en schoenen en alleen maar Franse merken. Le barbier had het druk met bebaarde klanten. Een hele fijne sfeer.
Les Halles zijn onherkenbaar getransformeerd in een fantastisch architecturaal complex. Het ziet er indrukwekkend uit. Een gigantisch glooiend dak ligt als een vloeiende gouden deken over het winkelcentrum dat wel 3 verdiepingen onder de grond gaat. Veel grote winkels en bekende ketens zoals Monoprix, Fnac en Sephora, maar ook H&M en Mango. In de kleine straatjes rondom Les Halles zitten nog wat slagers en viswinkels, maar het is moeilijk voor te stellen dat hier zo’n 140 jaar geleden de centrale voedselmarkt van Parijs zat.
Rue du Jour, vlak achter Eglise St-Eustache is de moeite waard om even door te lopen. Een leuk winkeltje van Marie-Sixtine en de prachtige winkel van Agnès b., waar ik indertijd van mijn eerste salaris een voor mijn gevoel idioot duur colbert kocht.
We slenterden door Le Marais. Wat een heerlijk buurtje toch. Alle straatjes zijn leuk en het ene winkeltje is nog leuker dan het andere. Mooie etalages, geveltjes, terrasjes, pleintjes, galerietjes en doorkijkjes. Het gewoon een kwestie marcher dans tous les petits rues. Uiteindelijk kwamen we, via Uniqlo en Muji, uit bij Merci, de conceptstore, of eigenlijk een miniwarenhuis. Ik zag allerlei moois aan kleding en woonaccessoires maar kon (nog) geen keuze maken. We hadden het gevoel dat we in deze buurt nog niet waren uitgekeken, we komen terug, dat is zeker.
We dronken in het Merci-café wat en verzamelden energie om richting restaurant Eels te lopen. Daar kwamen we keurig tegen 8 uur aan en hebben heerlijk gegeten! Niet geheel vegetarisch, maar erg verfijnd, licht en puur. Ook hier veel Fransen uit het quartier. Het was fijn dat we alweer dicht bij het hotel waren en dus niet meer zo ver hoefden te lopen.
We hebben onze stappentax vandaag wel gehaald, denk ik.

Hotel Paradis, 41, rue des Petites Ecuries, Paris 10
Les Petites Ecuries, 40, rue des Petites Ecuries, Paris 10
Les 2 au Coin, 7, rue Notre Dame de Bonne Nouvelle, Paris 2
La Garconniere, 40, rue des Petits Carreaux, Paris 2
Marie-Sixtine, 13, rue de Jour, Paris 1
Agnès b., 6 rue du Jour, Paris 1
Uniqlo, 39 Rue des Francs Bourgeois, Paris 4
Muji, 47 Rue des Francs Bourgeois, Paris 4
Merci, 111, boulevard Beaumarchais, Paris 3
Eels, 27, rue Hauteville, Paris 10

Dit bericht verscheen ook op Borders & Bubbles
https://borders-bubbles.com/nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten